Studie avslører første harde vitenskapelige bevis Vikinger tok med seg dyr – Norway News

Studie avslører første harde vitenskapelige bevis Vikinger tok med seg dyr

Det første solide vitenskapelige beviset på at vikingene brakte hunder og hester til Storbritannia, har blitt oppdaget av arkeologer.

Forskning fra Durham University og Belgias Vrije Universiteit Brussel undersøkte levninger av mennesker og dyr fra Storbritannias eneste kjente vikingkremasjonskirkegård ved Heath Wood i Derbyshire.



Forskere har funnet ut at i arkeologisammenheng kom et voksent menneske og flere dyr nesten helt sikkert fra Baltic Shield-regionen i Skandinavia, som dekker Norge og Midt- og Nord-Sverige, og døde like etter ankomsten til Storbritannia.

Dette tyder på at vikingene ikke bare stjal dyr da de ankom Storbritannia – som noen beretninger fra tiden antyder – men også fraktet dyr fra Skandinavia.



Dette er det første solide vitenskapelige beviset på at nordboere nesten helt sikkert krysset Nordsjøen med hester, hunder og muligens andre dyr så tidlig som på 900-tallet e.Kr. og kunne bidra til vår kunnskap om den store hæren.Viking.

Tessi Loffelmann, University of Durham

Både menneske- og dyrerester ble funnet i restene av samme kremasjonsbål. Forskerne tror derfor at den voksne fra Baltic Shield-regionen kan ha vært en viktig person som kan ha tatt med seg en hest og en hund til Storbritannia.

Hovedforfatter Tessi Loffelmann, en doktorgradsstudent som jobber sammen ved Durham Universitys avdeling for arkeologi og Vrije Universiteit Brussels avdeling for kjemi, sa: “Dette er det første solide vitenskapelige beviset på at skandinaver nesten helt sikkert har krysset Nordsjøen med hester, hunder og kanskje andre dyr så tidlig som på 900-tallet e.Kr. og kunne utdype vår kunnskap om den store vikinghæren.



“Vår viktigste primærkilde, Anglo-Saxon Chronicle (en samling av gamle engelske annaler, som forteller historien til angelsakserne), sier at vikingene tok hester fra folket i East Anglia da de først ankom, men at var tydeligvis ikke hele historien, og de fraktet mest sannsynlig dyr sammen med mennesker på skip.

“Det reiser også spørsmål om betydningen av spesifikke dyr for vikingene.”

Forskere analyserte strontiumnivåer i restene av to voksne, ett barn og tre dyr fra Heath Wood-området.

Strontium forekommer naturlig i miljøet i bergarter, jord og vann før det kommer inn i planter.

Når mennesker og dyr spiser disse plantene, erstatter strontium kalsiumet i bein og tenner.

Siden forholdet mellom elementet varierer i forskjellige deler av verden, kan det geografiske fotavtrykket til elementet som finnes i rester av mennesker eller dyr bidra til å bestemme hvor de kom fra eller slo seg ned.

Studien fant at en av de voksne og ett barn kan ha kommet fra området ved Heath Wood-kremasjonsstedet, Sør- eller Øst-England eller Europa, inkludert Danmark og det sørvestlige Sverige, som lå utenfor Baltic Shield-regionen.

Men restene av den andre voksne og alle tre dyrene – en hest, en hund og det arkeologer sier kan ha vært en gris – hadde strontiumnivåer som normalt finnes i Baltic Shield-regionen.

Forskerne foreslår imidlertid at grisefragmentet kan være et stykke fra et spill eller en annen talisman eller token hentet fra Skandinavia, snarere enn en levende gris.



Dette viser hvor mye vikinglederne verdsatte sine personlige hester og hunder som ble brakt til dem fra Skandinavia, og at dyrene ble ofret for å bli gravlagt sammen med sine eiere.

Professor Julian Richards, University of York

Forskningsmedforfatter professor Janet Montgomery, fra Durham Universitys avdeling for arkeologi, sa: “Vår studie antyder at det er mennesker og dyr med forskjellige mobilitetshistorier begravet på Heath Wood, og at hvis de tilhørte den store vikinghæren, ble det laget opp av mennesker fra ulike deler av Skandinavia eller de britiske øyer.

“Det er også den første publiserte strontiumanalysen av kremerte levninger fra tidlig middelalder Storbritannia og viser potensialet til denne vitenskapelige metoden for å kaste mer lys over denne perioden av historien.”

Forskerteamet inkluderte også arkeologer fra University of York, som gravde ut Heath Wood Cemetery mellom 1998 og 2000, og Free University of Brussels, Belgia.

Professor Julian Richards, fra University of Yorks avdeling for arkeologi, sa: «Bayeux-teppet viser normannisk kavaleri som går av hester fra flåten deres før slaget ved Hastings, men det er den første vitenskapelige demonstrasjonen at vikingkrigere fraktet hester til England 200 år tidligere .

“Det viser hvor mye vikingherskerne verdsatte sine personlige hester og hunder som de brakte til dem fra Skandinavia, og at dyrene ble ofret for å bli gravlagt sammen med sine eiere.”

Resultatene er publisert i tidsskriftet PLOS One.

Studie avslører første harde vitenskapelige bevis Vikinger tok med seg dyr



Source link