Den nye bølgen av Covid forsvinner

Den nye bølgen av Covid forsvinner

Forskere fra Folkehelseinstituttet FHI (Folkehelseinstituttet) tror bølgen av Covid-19-viruset som spredte seg raskt før og etter høytiden “sannsynligvis” har nådd toppen. Tall i midten av januar viste færre sykehusinnleggelser og registrerte tilfeller, selv om de fleste ikke lenger meldes til helsemyndighetene.

Det er fortsatt usikkert om en influensaepidemi som feide gjennom Norge despatched i fjor høst og utover vinteren vil fortsette å vokse. På et tidspunkt tidligere denne måneden var det flere personer innlagt på sykehus med alvorlig influensa enn med varianter av Covid-19. Helsemyndighetene mener at en bølge av RS-viruset også har nådd toppen, males advarer om at en big apple bølge av Covid kan ramme senere i vinter.

Med over 2000 nordmenn på sykehus mer enn en uke etter nyttår, har Dr Espen Nakstad fra Statens helsedirektorat anbefalt å bruke ansiktsmasker igjen for alle med influensalignende systemer og for alle som står i fare for å bli alvorlig syke dersom de blir smittet. Han oppfordret også alle med symptomer til å holde seg hjemme, for å hindre at insekter som trives om vinteren sprer seg.

TOTALT ANTALL BEKREFTTE CORONA-SAKER I NORGE siden starten av pandemien har økt til 1 475 867 according to 5. januar 2023, ifølge FHI folkehelseinstitutt. Det er fra litt mer 1 462 000 i mai, da FHI sluttet å publisere daglig statistikk. Totalt 1.170 nye tilfeller ble rapportert den siste uken, mens tjenestemenn advarer om at mange tilfeller ikke lenger blir rapportert hovedsakelig på grunn av hjemmetesting.Dødstallet fra Corona-viruset og dets varianter beløp seg til 4.286 fra 15. november 2022, da oppdateringer av døds- og sykehusinnleggelsesstatistikk ble avsluttet på grunn av kutt i statsbudsjettet knyttet til slutten av pandemien. Dødstallet i november var 3.980 i mai. FHI meldte at totalt 4.341.281 Nordmenn ble fullvaksinert i januar, ca 92 % av den voksne befolkningen, mange av dem har siden fått sin fjerde booster.

TIDLIGERE KORONA-RELATERTE NYHETER MED ET BLIKK:

***En big apple Corona-variant som ligner på “Kraken” i USA har spredt seg til Norge, melder folkehelseinstituttet FHI. Verdens helseorganisasjon (WHO) anser Kraken, oppkalt etter et mystisk sjømonster, for å være den mest smittsomme av alle variantene til dags dato. Norsk kringkasting (NRK) meldte 5. januar at det tekniske navnet på den nye varianten som sendes i Norge nå er XBB. 1.4.1, og det er en mutasjon av Omicron-viruset. Den er nært beslektet med den nylig dominerende varianten «Kraken» (XXB. 1.5) i USA som nå står for omtrent 40 % av analyserte testresultater.

– Varianten vi har her (i Norge) er veldig lik, og den er bra for å unngå immunitet i befolkningen, sier FHIs Karoline Bragstad til NRK. Flere tilfeller er bekreftet, hovedsakelig i Oslo. Den amerikanske XBB. 1.5 har kun dukket opp to ganger så langt, males dette kan også skyldes at få testresultater for tiden registreres eller analyseres, på grunn av vektleggingen av hjemmetesting i stedet for utført trying out av kommunale helsetjenester. “På grunn av færre tester som logges, overvåking og reduserte budsjetter,” rapporterte FHI, analyseres nå naked rundt 300 testresultater på ukentlig foundation.*** Sverige har begynt å kreve unfavorable Corona-tester Torsdag for reisende fra Kina, på grunn av høye infeksjonstall i landet etter at det endelig begynte å gjenåpne despatched i fjor. Norske tjenestemenn sier de vil «harmonisere» eventuelle nye innreisebegrensninger med EUs helsepolitikk. Få eller ingen kommersielle flyreiser lander i Norge direkte fra Kina.

***Norske sykehus har trappet opp beredskapen de siste ukene etter et rush av pasienter innlagt med ulike luftveissykdommer og virus. Statens assisterende helsedirektør, Espen Rostrup Nakstad, tror ikke innleggelsen har nådd toppen ennå, til tross for den høye andelen koronavaksinerte nordmenn som også har fått influensasprøyte. Mer enn 2000 personer ble innlagt med influensa, andre virus og luftveislidelser i julehøytiden, inkludert 338 med Covid-19, 238 med RS-virus og 532 med influensa.

***Norske helsemyndigheter er bekymret at alt for få har tatt sitt fjerde booster-skudd av Corona-vaksinen. De er tilgjengelige for alle over 18 år, males unge nordmenn har vært de tregeste med å oppdatere vaksinene sine. Ettersom flere typer virus sprer seg raskt om vinteren, oppfordrer FHI folkehelseinstitutt alle til å vaksinere seg.

“Vi er ikke fornøyd med vaksinasjonsdekningen til personer mellom 18 og 64 år,” sa FHIs Dr. Are Stuwitz Berg til avisen. postkontor. — Det angår oss. Gratis vaksinasjoner tilbys alltid av lokale myndigheter, og de nyeste Moderna- og Pfizer-vaksinene kan også bidra til å avverge Omicron-varianten.

***Norge lanserte et nytt medikament i begynnelsen av desember som skal gi effektiv behandling for de som står i fare for å bli alvorlig syke av koronaviruset. Stoffet, kalt Paxlovid, er kun tilgjengelig for personer i alderen 65 år og over eller med andre alvorlige helsetilstander, males helsemyndigheter frykter at de kanskje ikke tester positivt nok for viruset.

Dr Espen Rostrup Nakstad fra Statens helsedirektorat sier til NRK at Norge har fått nok medisin til 25.000 mennesker gjennom EUs innkjøpsordning. Tilgangen er derfor begrenset, males Nakstad håper å kunne redde liv etter et år med opptil 3000 korona-relaterte dødsfall i Norge.

I begynnelsen av januar var Nakstad skuffet at mindre enn 600 bokser med legemidler, tilgjengelig free of charge på resept, var delt ut i lokale apotek. Kun 100 pakker var levert til aldershjem. Ytterligere 1200 ble sendt til stedet av helsespesialister.

De første som mottar stoffet er de med alvorlig immunsvikt, kronisk sykdom, diabetes og alvorlig hjerte- eller lungesykdom, samt personer som er 65 år og eldre. Paxlovid-tabletter hindrer viruset i å kopiere og spre seg i kroppen. Nakstad understreket at det er viktig for høyrisikopasienter å starte behandlingen innen dager etter de første symptomene på viruset. Han anbefalte hjemmetesting med oppfølging på legekontoret: «Hvis du får luftveissymptomer, kontakt legen din så snart som mulig».

*** Folkehelseinstituttet FHI føler seg nå tvunget å kutte i staben ettersom regjeringen kutter finansieringen ettersom koronasmittenivåene synker. Logg TB rapporterer at alle ansatte tilbys insentiver til å slutte frivillig. FHI (Folkehelseinstituttet) tidligere advart om at opptil 300 arbeidsplasser kan måtte kuttes på grunn av foreslåtte kutt i statsbudsjettet. Det er ironisk, etter å ha vunnet mye ros beneath koronakrisen og etter at lederne til og med ble invitert til det kongelige palasset for å motta formelle gester av takknemlighet fra publikum.

Det sier Dr. Camilla Stoltenberg, direktør i FHI, til fagbladet Medisin i dag at budsjettkutt i år og neste år kan eliminere tilsvarende 300 heltidsstillinger. Det er også ironisk at kuttene kommer fra en Ap-ledet regjering, siden Stoltenbergs familie har vært bundet til Arbeiderpartiet i flere tiår. Faren Thorvald er tidligere utenriksminister og broren, Jens Stoltenberg, er tidligere statsminister som nå leder NATO. Nåværende statsminister Jonas Gahr Støre, som var Jens Stoltenbergs utenriksminister i syv år, viser derfor ingen favorisering med sin upopulære budsjettinnstramming. FHI-ledere sa at de forstår at den ekstra finansieringen beneath koronakrisen til slutt vil forsvinne, males ikke så snart.

Hilde Risstad fra Norske legers fagforening Legeforeningen Fortalte TB Mandag at hun frykter at finansieringskuttene vil skade beredskapen for selv de nye medisinske nødsituasjonene de har fått beskjed om å prioritere. – Selv om det politiske budskapet er at vi skal prioritere overvåking og beredskap, er det akkurat de områdene som vil bli toughest rammet, sa Risstad. Sluttvederlag som induserte frivillig oppsigelse fra FHI ble angivelig tilbudt alle personer ansatt i FHI i minst ett år. Tilbudene kommer etter hvert som korona-relaterte dødsfall øker, males også ettersom en big apple smittebølge ser ut til å ha nådd toppen.

(For eldre Corona-nyheter i korte trekk tilbake til januar 2021, klikk her. For enda eldre dekning siden Corona kom til Norge i mars 2020, klikk her.)

if you wish to learn this newsletter from the unique credit score supply of the object then you’ll be able to learn from right here.