Den fremtidige kongen av Norge besøker London – Bor i Norge

Den fremtidige kongen av Norge besøker London – Bor i Norge

Kronprinsparet av Norge skal på offisielt besøk til Storbritannia i mars. Her er hva vi vet om turen så langt.

Paret reiser til London 1. og 2. mars for å feire det sterke forholdet og de historiske båndene mellom Storbritannia og Norge. Selv om ingen offisiell kunngjøring er gjort, forventes de å møte kong Charles III under besøket.

Kronprins av Norge, Haakon Magnus med sin kone prinsesse Mette-Marit.

Kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit hadde planlagt å besøke Storbritannia i september i fjor. Besøket deres ble imidlertid utsatt på grunn av dronning Elizabeth IIs død.Toppbedrift

Selv om besøket ble omtalt som en feiring av det sterke forholdet mellom de to landene, vil næringslivet stå i sentrum av agendaen.

Norges utenriksminister Anniken Huitfeldt, olje- og energiminister Terje Aasland og næringsminister Jan Christian Vestre slutter seg til kongeparet. En «bedriftsdelegasjon» vil også være en del av besøket.

Kronprins Haakon av Norge.
Kronprins Haakon av Norge.

Storbritannia er en avgjørende handelspartner for Norge og dets viktigste eksportmarked. Det kongelige hoff har bekreftet at næringslivet vil være en viktig del av besøket:

– Hovedmålet med besøket er å fremme økt samarbeid mellom næringslivet med fokus på grønn industriell omstilling og innovasjon og å utvide samarbeidet på energiområdet. Fremme av norsk litteratur og musikk vil også inngå i programmet.Et sterkt kongelig forhold

Som vi allerede har skrevet, har den britiske og norske kongefamilien nære familiebånd.

Kong Harald V av Norge er en første fetter av avdøde dronning Elizabeth II gjennom deres felles oldemor, dronning Victoria. Dette gjør Kongefamilien til den høyeste europeiske kongefamilien i britisk linje.

Moderne maleri av den norske kongefamilien av Lena Trydal.
Moderne maleri av den norske kongefamilien av Lena Trydal. Tidligere utstilt på Nasjonalmuseet.

Begge familiene har også gjennomført flere statsbesøk opp gjennom årene. Avdøde dronning Elizabeth II avla tre besøk i Norge.

Kong Harald avla statsbesøk i Storbritannia. Medlemmer av den norske kongefamilien besøkte imidlertid også sine britiske slektninger privat en gang i året i mange tiår.

I februar 2018 avla Deres Kongelige Høyheter hertugen og hertuginnen av Cambridge sitt første offisielle besøk til Norge.