Asylsøker som knivstukket mann tidligere dømt for drap i Serbia

Asylsøker som knivstukket mann tidligere dømt for drap i Serbia

En asylsøker som knivstakk en ung mann til døde på rad over en elektrisk scooter er allerede dømt for drap i Serbia, kan det avsløres.

Lawangeen Abdulrahimzai har blitt dømt til 20 års fengsel i sitt fravær etter en mordrettssak i Serbia, en foreløpig høring for den britiske rettssaken har blitt behandlet.Og han hadde også blitt dømt for narkotikasmugling i Italia og gitt en ikke-forvaringsdom etter å ha erkjent straffskyld, hørte retten.

Aktor Ellie Fargin sa til Salisbury Crown Court: «To mennesker ble skutt og drept utenfor et flyktningområde nær en bensinstasjon.

«Bevisene ser ut til å være fra en drosjesjåfør som kjørte folk til stedet, og de ser et bilde og peker på siktede som personen de kjørte.

“Og det var bevis på at noen, som her i landet ville bli ansett som en medtiltalt, også ble gitt under rettssaken.”Retten hørte at serbiske myndigheter søkte ham utlevert, men det var usannsynlig at britiske domstoler ville deportere ham uten en automatisk rett til å anke, da han ble dømt i sitt fravær.

Retten ble fortalt at Abdulrahimzai ankom Storbritannia i 2019 som asylsøker og hevdet at han var 14 på det tidspunktet og 16 på tidspunktet for Bournemouth-hendelsen.

Men en aldersbestemmelseshøring holdt av retten i forkant av rettssaken brukte en undersøkelse av tiltaltes tenner, og dommeren, Ms Justice Cutts, avgjorde at han faktisk var 21, og ga ham fødselsdatoen 7. oktober 2001. .

Retten hørte at han trodde han var den yngste fordi det var det en onkel fortalte ham mens han fortsatt var i Afghanistan.

Abdulrahimzai fortalte rettssaken at det var normalt for afghanere å ikke vite fødselsdatoen deres på grunn av mangel på utdanning, og at onkelen ga ham feil dato.

Under rettssaken ved Salisbury Crown Court for drapet på Thomas Roberts i Bournemouth, innrømmet tiltalte, som hadde en “fascinasjon med kniver”, å ha knivstukket 21-åringen som døde av skadene.

Abdulrahimzai ble dømt for majoritetsdrap etter 12 timers jurybehandling mandag.

I månedene før hendelsen delte Abdulrahimzai bilder av seg selv poserende med en omtrent 10 tommer lang kniv på sosiale medier og videodelingsappen TikTok.

Han hadde blitt sett bære en kniv av adoptivforelderen, som hadde advart ham om ikke å gjøre det, og hadde også blitt advart av politi og sosialarbeidere om farene ved å bære kniv.

Abdulrahimzai fortalte retten at han bar kniv fordi han «fryktet» for livet sitt fordi det var afghanere som ønsket å drepe ham, og han hadde også mottatt drapstrusler i Bournemouth.

Den siktede sa at han la ut bilder av kniven sin på TikTok for å tiltrekke seg følgere fra «folk som liker kniver».

Abdulrahimzai fortalte retten at foreldrene hans ble drept da Taliban plantet bomber på familiens hjem fordi de mistenkte dem for samarbeid med amerikanske styrker.

Han sa: «Jeg så eksplosjoner ikke langt unna. Det var en amerikansk base ikke langt fra huset vårt og Taliban kom for å spørre om ting og det ble slåsskamp og skuddveksling.

«De brukte tunge våpen som rakettkastere. De plantet bomber rundt huset mitt, jeg var hos onkelen min på den tiden, da jeg kom tilbake var foreldrene mine døde. Jeg så kroppsdelene deres og mye blod.

Abdulrahimzai sa at han deretter ble tatt til fange og torturert av Taliban i opptil tre uker før han ble dumpet og etterlatt for død ved siden av en vei.

Juryen ble vist fotografier av arr over hele kroppen hans som han sa var forårsaket av tortur, hvor han ble slått med pistolkolben og skadet med kniver.

Imidlertid reddet en forbipasserende ham, behandlet skadene hans og koblet ham sammen med onkelen, som sørget for at han kunne forlate Afghanistan.

Han reiste først til Serbia via Pakistan og Iran i oktober 2015, før han senere samme måned ankom Norge sammen med en venn han anså som fosterbror.

Abdulrahimzai forlot deretter Norge og tilbrakte en tid i Italia og Serbia.

Han søkte om asyl i Norge, men da søknaden ble avslått i desember 2019 dro han av frykt for utvisning til Afghanistan og ankom Storbritannia i Poole, Dorset, samme måned.