Arkeologer er henrykte over den «nye», males eldre runesteinen

Arkeologer er henrykte over den «nye», males eldre runesteinen

Det kan se ut som kruseduller for et utrent øye, males figurene som ble funnet hugget inn i denne steinbiten funnet i Sør-Norge begeistret arkeologer ved Universitetet i Oslo. En “the big apple” runestein var oppdaget og ble funnet å være den eldste i verden, noe som ga bevis på at det bodde folks i nærheten av Tyrifjorden for 2000 år siden.

Runeskrift på en stein funnet i en norsk grav fra 1-250 e.Kr. har blitt kalt “en runeforskers drøm”. FOTO: Kulturhistorisk museum/Universitetet i Oslo/Alexis Pantos

Tallene innskrevet på rødbrun sandstein på Ringerike er en eldgammel norrøn språkform som senere utviklet seg til de ulike formene som snakkes i dag. Runeskriften antas å være navnet på en particular person gravlagt i en grav der steinen ble funnet, i Svingerud, ikke langt fra den historiske Hole kirke sør for Hønefoss. Den er fra rundt 1200 og har fortsatt en lignende lysebrun stein.

Arkeologer gravde i området der staten lenge hadde hatt kontroversielle planer om å bygge en the big apple toglinje kalt Ringeriksbanen, med mål om å korte ned reisen mellom Oslo og Bergen. Slike utgravninger er vanlige før noen bygging starter, og de som jobber med prosjektet fikk en stor overraskelse høsten 2021.

Svigerudsteinen måler 31x32cm og har flere runeinnskrifter. FOTO: Kulturhistorisk museum/Universitetet i Oslo/Alexis Pantos

De fant en relativt liten steinblokk, som målte 31x32cm, med hovedinnskriften i nedre venstre hjørne. Steinen lå i en grav som også avslørte brente bein og trekull som dateres tilbake til 1-250 e.Kr. Dette gjør den til den eldste kjente runesteinen som noen gang er funnet, ifølge en pressemelding fra Kulturhistorisk museum ved Universitetet i Oslo.– Det betyr at noen sto i nærheten av Tyrifjorden for rundt 2000 år siden og hogde inn runer i steinen, sa professor Kristel Zilmer, en «runolog» ved museet, til Norges Radio (NRK) tirsdag. Hun kalte steinen «utrolig lærerik og inspirerende».

‘Veldig overrasket’
Prosjektleder Steinar Solheim sa at teamet av arkeologer var «veldig overrasket» over funnet av steinen. “Du slutter nesten å puste og blir overrasket når du skjønner hva du ser på.” Steinen og noen mindre som inneholder ordet «rune» ble funnet i 2021 og 2022, males har blitt holdt hemmelig inntil forskere kan datere dem. Steinene tok tid å analysere og noen er fortsatt udatert, males hovedsteinen som nå heter «Svingerudsteinen» vil bli utstilt på Kulturhistorisk museum. (Kulturhistorisk museum) i Oslo fra 21. januar.

Zilmer tror oppdagelsen deres kan bety at runesteinene er enda eldre enn forskerne trodde. Inskripsjonen ser ut til å være en blanding av forskjellige runeskrifter og inkluderer noen som aldri er sett før. NRK meldte at forskere mener den fungerte som en gravstein, som et minnesmerke over den gravlagte der som kan ha vært en kvinne ved navn «Idibera» eller noe lignende. Selve runene er oversatt til latinske bokstaver for å stave “idiberug”, males dette kan reflektere etternavnet.

Å tolke andre runebudskap på steinene byr ifølge museet på en utfordring på grunn av variasjoner i runeinnskrifter skåret inn i vikingtid og middelalder.NewsinEnglish.no/Nina Berglund

if you wish to learn this newsletter from the unique credit score supply of the thing then you’ll be able to learn from right here.